Nem lett rózsás a miskolci ingatlanhelyzet, szinte megfizethetetlen egy lakás

Megosztás

Igaz, a legdrágábbnak számító Miskolctapolca és a jelenleg legolcsóbb Martinkertváros között óriási a különbség a négyzetméterárakban. De az utóbbi hat évben bő háromszor annyit kell fizetnünk, hogy új lakást vásárolhassunk. A szakértő szerint mégsem érdemes kivárni.

Amit 2017-ben 7-10 millió forintért lehetett eladni, az 2022-re 25-30 millióra rúgott. Mégis pörgött az adásvétel. Aki kitette az ablakba, hogy „eladó”, az jó eséllyel, pár hónappal később már a pénzét számolhatta. Sokan várták, hogy mikor lesz változás, a magas árak azonban évekig kitartottak. A fordulat tavaly jött el, akkor is csak apró jelei mutatkoztak az ereszkedésnek. Legalábbis ami a hirdetési árakat illeti. Pedig az elmúlt év jelentős változásokat hozott a nemzetközi és a magyar ingatlanpiacon egyaránt, a gazdasági helyzet, a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság kissé visszametszette a drágulást.

Sokan ugyanis az ingatlanbérlést választották a vásárlás helyett. Ez az ingatlaneladás terén a kereslet visszaesését és a kínálat bővülését hozta. Nemcsak az eladás lassult le, de azok is kétszer meggondolják a dolgot, akik építkezni szerettek volna.

Miskolcon az ingatlanok az országos átlagnál 32 százalékkal olcsóbbak, míg a megyeinél 34 százalékkal drágábbak, az előző hat hónapban 3 százalékkal csökkent a településen az átlagár – foglalja össze a helyi piac alakulását a koltozzbe.hu. Az oldalon egyéb érdekességeket is írnak. Megtudhatjuk például, hogy Miskolcon 76 539 lakóépület található, amelyekből 20 039 darab 50 négyzetméternél kisebb alapterületű, 46 832 darab 50-99 négyzetméter alapterületű, 9668 darab pedig 100 négyzetméternél nagyobb. Egy lakás átlagos alapterülete 65 négyzetméter városunkban. A magánszemélyek által tulajdonolt ingatlanok száma 70 417, önkormányzati lakás pedig 4909 van. Négyzetméterár alapján a jelenlegi ingatlankínálat mellett a legdrágábbnak Miskolctapolca számít, ahol 28 ingatlant kínálnak átlagosan 571 ezer forint per négyzetméter áron. Aki olcsón akar nézelődni, az a Martinkertvárosban keresgéljen, ahol 147 ezer forintért kínálnak átlagosan egy négyzetmétert. (via Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek